20 Kasım 2017 Pazartesi

Gıda Teknolojisi

22040 defa okundu

  Gelendost Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi  Programı, gıda sanayinde mesleki eleman ihtiyacını karşılamayı amaçlayan iki yıllık bir programdır. “Gıda Teknolojisi” programında verilen eğitimle hammaddeden son ürüne kadar geçen sürede kaliteli ürün üretimine yönelik yeterli bilgi birikimi sağlanmaktadır.

 

 

 

 

 

Gıda teknolojisi programını bitirenlere “Tekniker” unvanı verilir. Gıda teknolojisi alanında yetişen bir tekniker, her türlü bitkisel ve hayvansal gıdaların besin değerlerini kaybetmeden üretilmesi ve saklanması, besin değerlerini belirlemede kullanılacak ölçümlerin saptanması gibi konularda araştırmalar yapar; bu konularda üreticileri ve halkı aydınlatır. Gıda teknolojisi programı öğrencileri gıda üretimi yapan fabrikalarda Mühendis ve İşçi arasındaki köprüyü kurması gereken, işletmedeki genel sorunlara doğrudan müdahale etme bilgisine sahip ve işletme laboratuarlarında aktif rol oynayan mezunlar olarak yetiştirilmektedirler.

 

 

Mezun öğrenciler DGS sınavına girdikleri ve başarılı oldukları takdirde alanları ile ilgili herhangi bir lisans programına kontenjan dahilinde geçiş yapma imkânına sahiptirler.

Gelendost Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı, öğrencilerinin teorik olarak gördüğü dersleri uygulamalı olarak pekiştirmek amacıyla laboratuar imkanlarına mevcuttur.

 

 

 

Laboratuarlarımızda bulunan alet ve ekipmanlar;

  1. Saf Su Cihazı
  2. İnkübatör
  3. Fermantasyon Ünitesi
  4. Spektrofotometre
  5. Kül Fırını
  6. pH metre
  7. Tartım Terazisi ve Hassas Terazi
  8. Refraktometre
  9. Otoklav
  10. Kuru Hava Sterilizatörü
  11. Su Banyosu
  12. Mikroskop
  13. Vorteks
  14. Manyetik Karıştırıcı
  15. Buzdolabı
  16. Temel Cam Malzemeler (Beherler, erlenler, ölçü silindirleri, areometreler, termometreler, vb.)
  17. Santrifüj
  18. Ekstraksiyon Ünitesi

 

Bu cihazlarla gıdaları oluşturan temel bileşenlerin tespiti, teknoloji derslerinin uygulamalarında ise reçel, sirke, şarap, zeytin, turşu, konserve, peynir, yoğurt vb. ürünlerin üretimi yapılmaktadır.

 

 

Öğrencilerimizin mezun olabilmesi için; zorunlu dersler hariç 2. Sınıf Güz döneminden MYO Ortak Seçmeli Dersi, Seçmeli 1 derslerinden 2 adet dersi ve Seçmeli 2 derslerinden 2 adet dersi alması gerekmektedir. 2. Sınıf Bahar döneminden ise Seçmeli1 derslerinden 3 adet dersi ve Seçmeli 2 derslerinden 2 adet dersi alması gerekmektedir. Toplam 120 AKTS (Bu kredinin 30 AKTS’si seçmeli derslerden) ile mezuniyet gerçekleşmektedir.

 

GELENDOST MESLEK YÜKSEKOKULU

Gıda Teknolojisi Ders Programı

1.Sınıf / Güz Dönemi

 

 

Ders Kodu

Ders Adı

Teorik

Pratik

Lab

Akts

Toplam

Saat

Türü

GIT101

Gıda Bilim ve Teknolojisi

4

0

0

5

4

4

Zorunlu

GIT103

Genel Mikrobiyoloji

3

1

0

5

3,5

4

Zorunlu

GIT105

Laboratuar Teknikleri

2

1

0

4

2,5

3

Zorunlu

GIT107

Gıdalarda Temel İşlemler

2

0

0

3

2

2

Zorunlu

GIT109

Biyoloji

2

0

0

2

2

2

Zorunlu

GIT111

Genel Kimya

2

0